Одржана Конференција „Како до веће запошљивости младих – изазови и прилике 2023.“ – Пројекат „Ка већој запошљивости младих у Новом Саду 2023.“

У оквиру пројекта „Ка већој запошљивости младих у Новом Саду 2023.“ који реализује Град Нови Сад, Градска управа за спорт и омладину – Канцеларија за младе са партнерима Градском управом за опште послове –  Канцеларијом за сарадњу са цивилним друштвом Града Новог Сада, и Средњом машинском школом у Новом Саду,  уз финансијску подршку Министарства туризма и омладине Републике Србије, као затварајући догађај одржана је дана 17. новембра 2023. године Конференција „Како до веће запошљивости младих – изазови и прилике 2023.“ у амфитеатру Ректората, уз присуство више од 100 ученика/ца и студената/киња.

Млади су имали прилику да усвоје знања о планирању каријере, као важног сегмента каријерног вођења, и тиме се охрабре да учине први корак ка постизању личног професионалног циља и одабира будућег запослења.

У првој панел дискусији „Креативне индустрије као пословна шанса“, учествовали су: Гордана Орешчанин, мастер професор спорта, тренер, предавач, плесни судија, ауторка у Viva Dance Academy, Нада Јурковић, студенкиња српске књижевности, илустратор и дизајнер, Даница Манојловић, директор прве Gaming TV BIT, IT Award најуспешнија жена у ИТ индустрији Србије, и Слободан Мирић, веб дизајнер и програмер, едукатор у Websites Workshop, који су говорили о могућностима за бољу запошљивост младих кроз сектор Креативне индустрије која представљаја комбиновање елемената креативности и бизниса у циљу остваривања економског развоја.

На другом панелу „IT и AI за почетнике у бизнису“, панелисти су били истакнути привредници/е и предузетници/е: Милош Праштало, овлашћени рачуновођа, власник рачуноводствене агенције MNP Advisory и први „крипто рачуновођа“ у Србији, Стефан Пекић, адвокат, алумни Ђао Тонг Универзитета у Шангају, експерт за ИТ право и стартапе, Срђан Маринковић, дипломирани правник, програмер, тим лидер у интернационалној компанији Elementor, и Јована Марчета, junior frontend developer, веб дизајнер, запослена у NovaLite, који су својим знањем, искуством и саветима омогућили младима да прошире своје видике у области запошљавања, да буду отворени да стварају и истражују прилике и нове перспективе за запослење и каријерно вођење.

Током реализације Пројекта одржано је пет тренинга усмерених на стицање меких вештина у сврху професионалног интересовања и развоја студената/тиња, и пет тренинга о каријерном вођењу за ученике/це средње школа у циљу оснаживања незапослених младих и стицања компетенција и избора занимања са интересом, као и пружање прегледа различитих каријера и потенцијала који имају одређена занимања. На тренинзима су учествовали студенти/киње Универзитета у Новом Саду и ученици/е „Средње машинске школе“ у Новом Саду.

Тим Пројекта

2023-11-20T15:08:45+01:0020. 11. 2023|