Млади из Града Новог Сада и Канцеларија за младе Града Новог Сада учествовали су на „Европским данима пријатељства 2023“ у Дортмунду

Делегација младих Града Новог Сада одабрана од стране Омладинског савеза удружења „ОПЕНС“ (Борис Јанко, Анђела Атељевић, Бојана Крговић, Никола Малетић и Михајло Срђевић) са представницама Градске управе за спорт и омладину – Канцеларије за младе Аном Вукчевић и Миланом Замаклар посетили су од 6. до 13. маја 2023. године, град побратим Дортмунд, где су учествовали на „Европским данима пријатељства 2023“, под мотом „Млади за мир и демократију – мултилатерални сусрет младих са европским побратимским градовима Града Дортмунда“. Учесницима је био доступан разнолики програм са фокусом на заједничку размену и међусобно учење.

Позив за присуство на „Европским данима пријатељства 2023“ су поред младих из Града Новог Сада добили и млади из градова: Лидса (Велика Британија), Амијена (Француска), Ивајловграда (Бугарска) и Наленчува (Пољска). Током седам дана посете Граду Дортмунду делегације су учествовале у многим успешно организованим активностима.

Имале су прилику да упознају богату историју Дортмунда, а изузетно то како је од чађавог индустријског града Дортмунд постао град са 65% зелених површина. Током организовања званичног пријема упознали су Градоначелника, господина Томаса Вестфала, када је наша делегација имала прилику да се представи и укратко саопшти рад Канцеларије за младе Града Новог Сада, омладинске центре у Граду, као и омладинску политику Града Новог Сада. Током посете прослављен је 8. мај – Дан ослобођења, који се одржао под мотом „Мир у Европи“, а обележен је између осталог и шетњом градским улицама у знак сећања на жртве нацизма у Дортмунду, као и посетом стадиону ФК „Борусија Дортмунд“, на којем су између осталог одржане и радионице на тему дискриминације.

Делегација младих Града Новог Сада посетила је Дизелдорф и државни парламент Северне Рајне-Вестфалије, где је разговарала са чланицом државног парламента госпођом Нађом Лудерс о темама везаним за област политике и активном учешћу младих у њој. Током посете разговарало се и о могућим различитим пројектима који би у будућности могли бити спроведени у партнерству са градовима који су заједно били на „Европским данима пријатељства 2023“. Младима су приређене бројне омладинске и спортске активности, као што су: плесне радионице, вожња скејта, бицикла, ролера, пењање уз зид. Целокупна делегација младих Града Новог Сада са представницама Градске управе за спорт и омладину Града Новог Сада носи лепе утиске са путовања, и корисна и значајна стечена знања која ће у будућности применити. 

2023-05-17T14:17:18+02:0017. 05. 2023|