Одржана Конференција „Како до веће запошљивости младих – изазови и прилике 2022.“

У оквиру пројекта „Ка већој запошљивости младих у Новом Саду 2022.“ који реализује Град Нови Сад, Градска управа за спорт и омладину – Канцеларија за младе уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије, као затварајући догађај одржана је дана 16. новембра 2022. године Конференција „Како до веће запошљивости младих – изазови и прилике 2022.“ у амфитеатру Ректората, уз присуство више од 120 ученика и студената.

Млади су имали прилику да усвоје знања о планирању каријере, као важног сегмента каријерног вођења, и тиме се охрабре да учине први корак ка постизању личног професионалног циља и одабира будућег запослења.

У првој панел дискусији учествовали су представници/е институција, Саша Билиновић, в.д. начелника Градске управе за привреду Града Новог Сада, Владимир Гавранић, председник Актива директора средњих школа у Новом Саду и директор „Средње машинске школе“, и Смиљана Гардиновачки, начелница Одељења за образовање и обуке Филијале Нови Сад Националне службе за запошљавање, који су говорили о могућностима за бољу запошљивост младих и програмима који су им доступни, кроз подршку локалне самоуправе.

На другом панелу „Преко препрека до успеха, да ли је могуће?“ (Примери добре праксе) панелисти су били истакнути привредници/е и предузетници/е: др Соња Ивковић, директорка Одељења за људске ресурсе „3 Банка а. д. Нови Сад“, Марија Радојчић, организаторка „Новосадског ноћног базара“, Љубица Еркић, директорка „Pastai d.o.o. Sremska Kamenica“, Александар Радукин, директор „HOMEPAGE DOO NOVI SAD“, који су својим знањем, искуством и саветима омогућили младима да прошире своје видике у области запошљавања, да буду отворени да стварају и истражују прилике и нове перспективе за запослење и каријерно вођење.

Током реализације Пројекта одржано је пет тренинга усмерених на стицање меких вештина у сврху професионалног интересовања и развоја студената, и пет тренинга о каријерном вођењу за ученике средњих школа у циљу оснаживања незапослених младих и стицања компетенција и избора занимања са интересом, као и пружање прегледа различитих каријера и потенцијала који имају одређена занимања. На тренинзима је учествовало 35 студената Универзитета у Новом Саду и 54 ученика „Средње машинске школе“, Техничке школе „Милева Марић Ајнштајн“ и Гимназије „Исидора Секулић“.

2022-11-18T10:14:26+01:0018. 11. 2022|