Завршни догађај за пројекат „ОК-сервис подршке младих!“

Опремањем ентеријера и отварањем Омладинског ОК клуба, уз подршку Министарства омладине и спорта и Покрајинског секретаријата за спорт и омладину, омогућено је да у новом простору млади квалитетно проводе слободно време у смислу активног учешћа у друштву, спровођењу културних садржаја, едукација и неформалног образовања, информисања… Активности спроводе и организују како локалне организације младих и за младе, тако и Градска управа за спорт и омладину – Канцеларија за младе, у чијем склопу и делује. Представља директну везу између Локалног акционог плана политике за младе и његове имплементације кроз конкретне програме. У Омладинском клубу је од јула до децембра 2018. године одржано скоро 570 часова омладинских активности и активности за младе, од чега у октобру и новембру преко 350.

Пројекат „ОК-сервис подршке младих!“ подржан од Министарства омладине и спорта и креиран је наменски према циљној групи, будући да су средњошколци примећени током спровођења Локалног акционог плана политике за младе као благо незаинтересована и инертна циљна група. Задатак је да их покренемо кроз правовремено и адекватно информисање, али и квалитетан и пријемчив садржај за младе.

Организоване су допадљиве и креативне радионице намењене младима, ученицима средњих школа у граду Новом Саду, уз стално праћење нових трендова у образовању, те на тај начин активно припремање младих за самозапошљавање након школовања, и активно тражење посла, стално усавршавање и перманентан рад на себи.

Радионице су имале за циљ подизање личних компетенција младих, али и правовремено информисање везано за запошљивост, волонтеризам, социјалне и животне вештине.

Ефекти су мерљиви и вишеструки, будући да је највећи проблем који детектујемо  пасивност младих за учешће у програмима који им иначе могу бити надасве занимљиви и корисни.

Подигнута је свест ученика о темама које ће допринети томе да млади постану посвећени еманциповани познаваоци савремених друштвених тенденција које изискују неопходна знања у вези са функционалном, финансијском и емоционалном писменошћу које знање ће им бити корисно за покретање и развијање личних послова и стицање компетенција за будућу успешну пословну комуникацију и здрав начин опхођења као и успешну сарадњу и добар пословни однос, као и стицање знања о превенцији и указивању на погубну штетност злоупотребе психоактивних супстанци.

У пројекту је учествовало 312 ученика старости од 15 до 19 година, а сарадња је остварена са девет новосадских школа. Реализовано је 24 радионице на укупно 6 тема (1) Финансијска писменост младих, (2) Функционална писменост младих, (3) Предузетништво и самозапошљавање младих, (4) Емоционална писменост младих, (5) Превенција болести зависности, и (6) Здравље младих, информисање и превенција.

 

 

 

 

2019-06-12T09:58:03+02:0027. 03. 2019|