Интернационални сусрет „Млади за демократију, мир и међународно рaзумевање“ у Дортмунду

Делегација састављена од представника Градске управе за спорт и омладину – Канцеларије за младе, Омладинског савеза удружења „Нови Сад омладинска престоница Европе – ОПЕНС“ и осморо младих из омладинских организација учествовала је од 30. априла до 7. маја на Интернационалном сусрету „Млади за демократију, мир и међународно разумевање“ у Дортмунду.

Градоначелник Улрих Зирау је пожелео добродошлицу у Градској кући истичући значај и активну улогу коју имају млади амбасадори из Србије, Израела, Русије, Енглеске, Француске и Немачке у развоју међународног пријатељства и борби против предрасуда. Учествујући у свечаности поводом Међународног празника рада, говорили су о будућности коју желе за себе и о праведном и толерантном друштву.

Млади су научили много о историјском и културном значају самог Дортмунда, али и једни о другима – заједно обилазећи тргове назване по градовима побратимима, сазнали су шта их повезује, а шта чини различитим. Коначно, свечано је откривен знак у част свих градова побратима на истоименом тргу.

Школа без расизма и демократија у школама су само неке од тема којих су се млади дотакли у својим посетама образовним установима и омладинским центрима. Делегати из Новог Сада посетили су основну школу коју похађају деца 38 националности и имали су прилику да присуствују и активно учествују у часу математике и снимању школске емисије.

Богат програм је употпуњен обиласком Музеја немачког фудбала, стадионa Борусијe и центра за образовање младих који је његов део, спортско-рекреативним активностима у парку од преко 30.000 квадрата где су се млади опробали у слободном пењању, стрељаштву, полигонима итд. Локални фестивал ДОРТБУНТ!, који је посетило 80.000 људи, понудио је културну и музичку разноврсност и пренео поруку против ксенофобије.

Представници различитих религија су на Тргу мира последњег дана позвали на заједништво, а делегација из Новог Сада, која је на овом сусрету побрала све симпатије и посебно се истакла својом срдачношћу и учешћу у свим активностима, наставиће да негује стечена пријатељства и унапређује и реализује идеје о међународној сарадњи које су из њега произашле.

 

2019-02-27T09:20:17+01:0027. 06. 2018|