Свечаном церемонијом отворена Омладинска престоница Европе 2019

Спектакуларном церемонијом у новосадској Синагоги отворена је Омладинска престоница Европе за 2019. годину. Догађају су присуствовали представници Републике, Покрајине, Града Новог Сада, дипломатског кора, институција и омладинских организација из земље и Ервопе. Присутнима су се обратили координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Републике Србије Александар Вучић.

Уследила је журка на СПЕНС-у, а на бесплатом концерту наступили су светски познати извођачи као што су Џекс Џоунс, Офенбах и Махмут Орхан, те домаће звезде Ван Гог, Марко Луис и Хелем Нејсе.

Проглашен пројектом од националног значаја, Омладинска престоница Европе 2019 – ОПЕНС сарађује са 42 омладинске организације и са преко 100 партнера из региона, а спроведени пројекти су допрли до 75.000 младих. Циљ у 2019. години, години титуле, је да се програмима обухвати 500.000 младих у Србији и шире.  Циљеви ОПЕНС-а су слављење разноликости, креирање иновативних политика, подстицање младих да преузму улогу и одговорност у обликовању сопствене будућности.

Омладинска престоница Европе титула је коју Европски омладински форум додељује једном европском граду на период од годину дана. Процес је дизајниран тако да оснажи младе људе, повећа њихово учешће у важним друштвеним процесима и јача европски идентитет на локалном нивоу. Европски омладински форум је платформа коју чине 104 омладинске организације око којих су окупљене десетине милиона младих људи из целе Европе.

 

 

 

 

2019-02-27T09:07:59+01:0030. 01. 2019|